Skapa ordning och reda i ditt hem

Förhoppningsvis är ni inte som jag, alltså samlare. Jag har väldigt svårt för att slänga saker. En vän till mig sa att hon samlar allt hon inte behöver och lägger undan det i ett halvår. Om hon inte saknat dem på ett halvår, så slänger hon dem. Jag testade i mitt kök. Tog en massa köksverktyg som jag aldrig använder och lade undan. Det visade sig att jag behövde en eller två. Men resterande 10 st var överflödiga. Så nu är det till ock med lite roligare att laga mat!

Ordning och reda – Sälj på Tradera

En annan vän, samlade allt hon ville göra sig av med och sålde på Tradera.  Det har jag också testat. Till en början var det kul att se hur budgivningen gick, men ibland så kändes det som om att rota fram grejerna, ta kort och lägga ut på nätet kostade mer än det smakade. Sålde flera plagg till priset av 1 kr. Dessutom köpte jag desto mer av andra. Tradera eller Blocket och liknande är däremot bra mot mer värdefulla prylar. Helt klart värt ett försök. Kanske ett sommarjobb till din nyblivna tonåring?

Rensa efter säsong

Av alla möbler jag har så är jag som mest nöjd med min garderob. Jag har en vinter och en sommarsäsongsgarderob. Visst blir det lite jobbigt vid övergången, men det blir desto roligare att ta fram sina gamla kläder än att köpa nya. Sommarparfymer, sunlotion och solhatten åker ner i  källaren på vintern.

Gör dig av med överskott

Har du också en massa gardiner och dukar som tar upp hela skåpen? Efter ett antal flyttar, så samlar man på sig nya textiler som inte längre passar till de ”nya möblerna” etc. Även om det kan kännas som mycket pengar, så släng eller ge bort. Du kommer inte må bättre av att spara en massa textiler. Av egen erfarenhet så har jag inte varit med om att de säljer vid loppis eller via Tradera heller. Utan sy om, släng eller ge bort är mitt råd. Gäller även annat som du har i överskott.. samla tex inte på schampooflaskor, krukor, högervantar, böcker, vhsfilmer etc.

Investera i ett sparsystem

Rusta säljer nu flyttlådor i olika färger. Se till att markera upp, så det är enkelt att hitta i ditt förråd. Använd sakerna du har och gör det enkelt för dig att sortera. Det ska vara trevligt och kul att öppna ett skåp. Det i skåpet ska inte komma rullande mot dig i ett försök. Att rensa i röran kommer göra att du mår bättre och allt går lite lättare.

Ordningochreda konsulten tipsar idag på Aftonbladet:

  • Rensa efter säsong: Du behöver inte ha alla säsongers kläder i hallen, samma sak gäller solskydd i badrumsskåpet på vintern och bad- och sommarkläder i garderoben.
  • Se upp så att ditt sovrum inte blir ett rum där du samlar en massa skräp eftersom de flesta gästerna inte går in där.
  • När du ska rensa i garderoben så se över vilka kläder du inte använder. Om det finns kläder du är osäker på så kan du testa att använda dem under en dag om du inte gillar dem är det bara att rensa ut.
  • Spara inte saker bara för att du måste. Arvegods kan man ge vidare till andra i släkten om man inte själv gillar dem. Man kan inte spara saker bara för att vara snäll mot släkten.
  • Försök att konsumera tjänster och bruksvaror hellre än saker.