Rätt ljus extra viktigt under årets mörka månader.

Det enda som skiljer bilderna åt är ljuset. (Bilder lånade av Ljusexperten)

Ljusexpertens hemsida kan du lära dig hur du skall ljussätta enligt principen 5-3-1.

5 (starkt lokaliserat arbetsljus) -3 (stämningsljus) – 1 (generellt allmänljus), för att öka trivseln och funktionen i rummet. Du kan testa genom att själv tända och släcka lampor för att se vilken effekt det ger. Med ljuset kan vi förändra ett rum och låta gamla trogna möbler vi redan är bekanta med vara kvar.

Även Lampshopen har bra tips om ljussättning och menar att för oss skandinavier som är inne mycket under årets mörka månader är det extra viktigt med rätt ljussättning för att vi ska trivas och må bra. Ett av tipsen är att ställa fåtöljen nära ett fönster istället för i ett dunkelt hörn, för att få naturligt ljus under dygnets ljusa timmar samt att använda läslampa kvällstid.