Lägg tak själv

Står du inför en renovering av huset? Hur mycket vågar du göra själv? Lägga golv, tapetsera, montera, lägga tak?

På sajten Monier hävdar de att det inte är så svårt att lägga taket själv. Däremot varnar de för ett tugnt och jobb som kräver planering. Men muskler har vi ju alla och planering det fixar du väl. Deras råd är att leta efter en monteringsanvisning, läs noggrant och ta erfarenhet av. En liten guide till hur du lägger ditt eget tak finns på sajten.

Ett råd till dig som ska lägga nytt tak är att inte slarva med underlaget. Är det gammal och läcker så bör det självklart bytas. Välj mellan traditionellt råspont täckt med takpapp vilket ger ett så kallat diffusiontätt tak eller modernt med ett diffusionsöppet underlagstak i form av en duk som kan läggas på råsponten eller direkt på takstolarna.

Men här kommer några tips på vad du kan göra för att bli av med de gamla takpannorna. Kanske kan du göra något annat av dem? Tavlor tex? Såg en konstnär som endast målade på takpannor. Man kan göra jättesnygga vägglampetter. Skänk bort dem, eller sälj på Blocket? Då kanske någon annan kan bortforsla dem. Eller också kan du använda dem för utjämning av mark, istället för grus, krossa det till vägbeläggning.

Lycka till med ditt projekt!