Tips på hur man utformar en fotobok

Vad föredrar ni? Digitala fotoramar, foton i mobilen, foton på Facebook eller traditionella fotoalbum klistrade förhand i ett fotoalbum?

Ja, visst är det kul att dela bilder. Men lika enkelt det är att fota en bild och slänga upp på Facebook. Lika enkelt är det att vi delar bilder i nuläget och sen ”råkar” de försvinna. Vi raderar, flyttar och har ett så stort överflöd av bilder att vi glömmer att dokumentera och föreviga för framtiden.

Jag slår vad om att ni om 10 år kommer säga till era barn och barnbarn, ”ja men man tog inte bilder på det sättet förr”, när någon frågar var de kan se bilder på er. Anledningen är att vi omger oss av för mycket bild, att bilder och foton är inte exklusivt. Men bara för att dina bilder är sökbara på Google, betyder det inte att någon kan hitta dem om 10 år. All information sparas sägs det, men någongång ska även de hårddiskarna uppdateras, lagras om och information tillkomma och försvinna.

Spara dina filmer och foton smart!

Om du inte redan har det, skaffa dig en extern hårddisk, eller ett litet USB stick. Samt innan det är försent, skapa dig ett fotoalbum. Kanske är du händig så det kan bli ett fotoalbum a la scrapbooking? Eller ett klassiskt med klistrande av bilder och skiva egna texter till. Eller så kan du göra ett digitalt

Så kommer du igång med att skapa en Fotobok digital.

1. Besök en sida som erbjuder Fotoböcker, Som tillexempel den här, kolla hur många sidor fotoböckerna innehåller och antalet foton som får plats.
2. Skapa en mapp på datorn. Kopiera bilder som du vill använda. Sortera dem gärna i vår, sommar, vinter, höst. Eller numrera.
3. Ge fotoboken någon timme. Sätt in foton och texter. Det tar lite tid, men kommer bli väldigt uppskattat i framtiden.

fotobok

Bild lånad från Önskefoto.