Inreda ett rum utan fönster

Visst kan ett garage, eller källarförråd eller ett rum utan fönster också bli ljust och trevligt. Det enda som är svårt att bortse ifrån är utsikt och ventilation. Men vi ska ändå göra vårt bästa med att ge några tips till er som vill inreda ett rum utan fönster. Med rätt färger, material och möbler kan alla rum kännas stora och luftiga.

Inreda med ljus och rymd

1. Speglar

Speglar reflekterar ljus och gör att rummet känns större. Lek med olika sorters speglar eller sätt spegelglas på en garderob så spar du plats.

2. Lys upp med färgklickar

Gult och pasteller lyser upp rummet.

3. Har du ett litet fönster, se då till att inte täcka det med prydnadsaker eller klumpiga växter och gardiner. Låt ljuset flöda in. Har du inget fönster, så fuska till dig ett genom att planera en blomstervagn och tillsätt en dagsljuslampa.

4. Skapa ett fönster

På Hotell brukar de skapa ”fuskfönster” med fönsterbräda, gardiner m.m. och naturligtvis en fantastisk (skapad) utsikt. Ligger rummet vägg i vägg med ett annat rum kan du göra göra ett konstgjort fönster med hjälp av wallstickers eller såga ut ett fönster i väggen och sätt upp fönsterfilm. Det skapar en illustration av ett fönster och reflekterar ljuset. En fönsterspegel är också ett tips.

5. Flexibel belysning

Lampor som går att rikta. Lampor högt och lågt gör att rummet både kan se ljust och levande ut även under de mörkaste timmarna på dygnet. Satsa på vitt sken. Lampor som lyser uppåt ger rymd.

6. Transparenta lampfötter och glaskupor stoppar inte upp ljuset och tar inte onödigt med ljus. Plexiglas och glasbord är perfekt att inreda med när man antingen har trånga eller mörka rum. Det transparenta glaset släpper igenom ljuset och möbeln känns inte skrymmande.

7. Satsa på högblank färg

Blanka ytor gör underverk för ett rum som kämpar med ljuset. Marmor, rostfritt stål, högblanka skåp och lackade golv hjälper till att reflektera ljuset. Och varför inte prova att lacka ett loppisfynd i en högblank färg? Blir både en kul kontrast och en ljus effekt till rummet.

8. Våga vitt med liv
Vita tapeter med mönster, färgskiftningar eller blandad ytfinish gör din vägg levande och skapar rymd i rummet.

9. Detaljer i glänsande metall

Den populära koppartrenden är helt rätt just nu. Den blanka metallen gör sig också alldeles ypperligt i mörka hem. Ljus, lampor och dagsljus reflekteras vackert i det blanka höljet.

10. Avdela med textil
I stället för att ha rumsavskiljare som ofta gör en del av rummet mörkt, satsa på flortunna gardiner i stället. Ikea har flera olika till bra pris, dessa heter ”Alvin spets” och kostar 99 kr paret.

11.Lyft fram med ljusslingor

Att inreda hemmet med led-slingor är riktigt kul när man på kvällskvisten ser resultatet. Led har fördelen att vara strömsnålt och inte alstra så mycket värme. Hyllplan, lådor, tavelramar, fönsternischar, bokhyllor – ja fantasin sätter inga gränser för vad man kan lysa upp med ljusslingor. Hos Ikea kan man köpa dem för 199 kr/st.

12. Fönsterdörr.

Genom att få in mer ljus via dörren skapar du större rymd. Led ljuset in i rummet. Vill du ändå inte ha insyn satsa på fönster upptill eller nertill. Ett runt litet fönster eller ett stort fönster med plastfilm.

Många av tipsen är hämtade från Härligt hemma på Aftonbladet.