Garn – så hittar du rätt garn till din stickning

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garn i bomull, ull, lin, akryl eller polyester? Vilket ska man välja? Självklart är det även trender i garn. Nu efterfrågas mycket ekologiskt och framförallt bra kvalité. Höstens garnnyheter är färgsprakande och glittrande. När du väljer garn, tänk på att också använda de stickor som står i beskrivningen. Här kommer en förklaring till alla de garn du kan välja mellan. Texten är hämtad från tidningen Handarbeten och pyssel.

cushion-1-969239-m

Lacegarn

Ett tunt garn. Passar både att sticka och virka med. Perfekt för att göra spetsmönster och andra fina detaljer.

Bra till: Sjalar och andra accessoarer, men fungerar även att sticka större plagg med. För att göra garnet lite tjockare och tåligare kan man sticka dubbelt.

 

Alpackagarn

Ett garn som både kan vara helt gjort på alpacka, eller uppblandat med till exempel ull och lite polyamid. Mixen av material gör att garnet inte blir lika tungt och kompakt som om det vore enbart alpacka. Garnet värmer väldigt bra, vilket gör att man kan sticka tunnare vantar som inte känns klumpiga att ha på sig men som ändå är tillräckligt varma.

Bra till: Mössor, vantar och raggsockor.

 

Glittergarn

Glittergarn, som här även består av paljetter, tillför en extra effekt till plagget och används ihop med andra garner. Kan exempelvis dekorera kanter på tröjor och halsdukar.

Bra till: Sjalar, halsdukar, tröjor, koftor, julkulor – det mesta som skulle kunna piffas upp med lite glitter.

 

Mohairgarn

Mohair kommer från angorageten. Ett mjukt och luddigt garn. Trots en tunn och lätt känsla är garnet värmande och passar till plagg som ska bäras under vintern. Fungerar bra att blanda med andra garner.

Bra till: Sjalar, mössor och tröjor

 

Blandgarn

Garn som består av olika material. Ett lättstickat garn som man kan göra väldigt snygga tröjor av.

Bra till: Sjalar, koftor och tröjor.

 

Jättenystan

Består mest av syntet, uppblandat med lite mohair: Stora melerade nystan som har blivit väldigt populära. De räcker länge och känns roliga och härliga att använda.

Bra till: Sjalar, tröjor, benvärmare och koftor.

 

Melerat garn

Ett garn som skiftar i färg eftersom det består av flera nyanser eller färger. Garnet kan vara i vilket material som helst.

Bra till: Det mesta där du vill ha skiftande färger, exempelvis tröjor, koftor, mössor, sockor, kuddar och plädar.

 

Kabeltvinnat garn

Klassiskt kabeltvinnat garn är merceriserat bomullsgarn som det virkas dukar och överkast av.

Bra till: Sjalar, koftor, dukar.

 

Här kan ni se när Malin stickade mormorsrutor. Garn från Hippstick.