Alla tiders julklappar

Nu är det bara några få veckor kvar tills vi ska plocka fram adventsstjärnor, kulörta tomtar,  änglar och allt annat man har gömt i jullådorna som alltid är längst bak och längst in i källaren.

Det brukar alltid vara svårt att komma på vad man ska ge sina nära och kära i julklapp. Även om det är tanken som räknas är det alltid roligt att ge något som man vet att personen verkligen kommer tycka om och som kommer att uppskattas och användas. Ett tips, om man inte kan komma på vad man ska ge, är att hitta på sin egen julklapp. Är personen intresserad av matlagning och bakning kan man lägga ingredienser och ett recept i en snygg korg eller påse. Är personen intresserad av sport och betting kan du köpa en match eller kortare säsongskort på t.ex. Viasat Sport eller C More Sport. På bet365 kan du hitta inspiration och se vilka sporthändelser som är på gång eller redan har börjat. Men innan du börjar leta efter julklappar, ta en titt på vad som har varit de senaste årens hetast klappar.

Utsetts sedan 1988

Det är HUI Research som varje år kommer med sin analys om vad som blir årets julklapp. HUI, eller Handelns Utredningsinstitut, är ett konsultföretag som forskar och analyserar olika områden inom turism och handel. 1988 kom de med sin första analys av årets julklapp, som då var bakmaskinen. Det är rätt roligt att just bakmaskinen var årets julklapp för två decennier sedan, framför allt då vi de senaste åren har varit djupt inne i en matlagnings- och bakhysteri med program som Hela Sverige bakar, Masterchef och kändisar som släpper kokböcker om vart annat.

När man tittar på listan över de senaste ”Årets julklapp” minns man verkligen trenderna som har varit, till och med de som man kanske glömt bort.  Vem minns inte när vi bara åt wokat och alla skröt som sina avancerade tegelstenar till GPS:er?

De senaste årens populäraste julklappar har varit:

1988   Bakmaskin               2002   Kokboken
1989   Videokameran         2003   Mössan
1990   Woken                     2004   Den platta tv:n
1991   CD-spelaren            2005   Ett pokerset
1992   TV-spelet                 2006   Ljudboken
1993   En doft (parfym)       2007   GPS-mottagaren
1994   Mobiltelefonen         2008   En upplevelse
1995   CD-skivan                2009   Spikmattan
1996   Internetpaketet         2010   Surfplattan
1997   Det elektroniska       2011   Den färdigpackade matkassen
            husdjuret
1998   Dataspelet                2012   Hörlurarna
1999   Boken                       2013   Råsaftcentrifugen
2000   DVD-spelaren           2014   Aktivitetsarmbandet
2001   Verktyget                   2015   Robotdammsugaren
(Årets julklapp utses alltid i slutet av november. )
gift
Bilden är hämtad här.

Väldigt olika alternativ till årets julklapp

Det är flera saker som konkurrerar om att bli årets julklapp, och det är en salig blandning. När det gäller teknik tror experterna att hoverboards/airboards kommer bli populära, likaså virtual reality glasögon och de trådlösa hörlurarna. Tillbehör som portabla laddare till mobiltelefonen hamnar också högt på listan. Det är framför allt på grund av det populära mobilspelet Pokémon Go som försäljningen och efterfrågan av mobiltillbehör har ökat.

Förutom teknik så kommer prenumerationstjänster på t.ex. tidningar, smink och andra saker högt på listan. Detsamma gäller även kläder från A-Z Sportswear, Zlatans eget klädmärke, och klockor från nya Apple Watch Series 2.