Nya spartips – dra ner på energiförbrukningen!

För nästan precis ett år sedan kunde du läsa om olika spartips här på bloggen. Inlägget fokuserade främst på hur du kan ta kontroll över din inredningsstil och spara in pengar genom att använda rabatter och sälja saker som du inte längre använder.
I detta inlägg får du nya spartips, men från en annan vinkel – nämligen hur du kan spara pengar och skona miljön genom att dra ner på din energiförbrukning!

Fyll alltid diskmaskinen

Ett väldigt enkelt knep att dra ner på energiförbrukningen är att alltid fylla diskmaskinen innan du sätter igång den. Även om detta kan kännas som en lite förändring så gör det verkligen skillnad under en längre period! Se även till att diska på max 55 grader. Kom också ihåg att aldrig handdiska under rinnande vatten.

Byt till energisnålare lampor

Om hela Sverige skulle bytt till LED-belysning hade vi totalt kunnat spara lika mycket energi som 80 000 hushåll gör av med på ett helt år. Inte illa, eller hur? Visst, LED-lampor är vanligtvis lite dyrare att köpa men samtidigt är dem de absolut energisnålaste! Om du handlar på nätet kan du oftast ner lite i pris, exempelvis säljer lampaffären Lampornu olika typer av LED-lampor från Philips från runt 30 kr styck.

Se vart värmen smiter ut

En av de absolut största energibovarna för många är värmen i hemmet. Många håller dörrar öppna till rum som de inte använder, vilket för att utrymmet som måste värmas upp blir betydligt större. Försök också att hitta eventuella springor vid dörrar och fönster som står och drar.
I en artikel i DN rekommenderar även Malin Lindstaf som arbetar som rådgivare i Energi- och klimatrådgivningen att använda tjocka gardiner, lägga ut mattor och gå snabbt ut genom dörren för att minska på värmeförbrukningen.

Värm upp vatten i en vattenkokare

Ett smart knep när du ska koka något (t.ex. grönsaker eller pasta). Istället för att låta vattnet koka upp på spisen så kan du använda en vattenkokare. Koka upp vattnet i kokaren och häll sedan över i kastrullen. Superenkelt knep som dessutom gör att maten blir färdig snabbare!