Ekonomitips, spartips

Nästa år kan du vara miljonär..

Nyårslöften har ni några? Själv har jag nyårslöfte att spara mer pengar och vill därför tipsa er om något annat än sparränta på ett bankkonto eller aktier… Ja det finns ju fler sätt. Det vet du väl?

Ekonomifokus kan man bland annat läsa hur man sparar pengar genom att låna ut kapital. Detta kan man såklart göra såväl till privatpersoner som företag men jag ska basera denna artikel på att låna ut pengar till privatpersoner, hur gör man?

Att låna ut pengar P2P, innebär möjlighet att börja agera bank och tjäna pengar genom ränta på utlånat kapital. Ekonomifokus tipsr om Sparlån och Lendify som är två aktörer och möjliggör utlåning av kapital till privatpersoner, där du likt en bank kan ta amorteringar och ränta.

Den stora risken är alltid.. kommer jag att få tillbaka mina pengar. De som lånar av privatpersoner är oftast de som fått NEJ av banken. Nuförtiden så kan man få nej av banken på ganska dåliga grunder, vilket jag baserar på egen erfarenhet. Jag har både haft firma och varit arbetslös och provanställd och ändå inte få ta lån. Jag har ingen betalningsanmärkning eller bråkigt förflutet. Men risken finns ju såklart. Jag har också å andra sidan även haft kunder som inte har betalt. Även om det inte är så många. Men det är fullt lagligt att höra av sig till skatteverket och kolla om hen har betalningsanmärkningar innan man tar beslutet om att låna ut pengar. Du behöver bara ett personnummer.

Vad är kreditrisk i jämförelse mot börsens risker?

Absolut lägre. Det beror ju såklart på vilken ränta du har på utlånat kapital. Men avkastningen på en fond ligger på ca 7% drygt i snitt. Nu är jag förvisso inget geni när det gäller aktier eller fonder eller. Utan bara en hobbyinvesterare.

Hur ser ni på olika sparfonder? Oavsett så rekommenderar jag att ni funderar kring hur ni kan få ert eget kapital att växa, det är ju trots allt pengar som är drivkraft hos många av oss. Ett talesspråk: Jobba inte för pengar, låt pengarna jobba för dig.

Riskspridning

Det smarta med tjänsterna ovan är att dina pengar fördelas på flera låntagare och på så sätt minskar din risk med krediten. Vilket är otroligt smart. Mer om detta kan du läsa på länken ovan.