Odla från grunden med egna fröer

Äntligen är oktober och hösten här! Det innebär att det är hög tid att ta hand om fröer ifrån vissna blommor om man inte redan har gjort detta. De där tagetesen du tyckte var så fina i rabatten i somras kan du nu ta blommorna ifrån, torka och förvara torrt inomhus tills nästa år. När de har torkat kan man göra fina fröpåsar och märka dem så man vet vilka fröer som ligger i de olika påsarna. Märk gärna påsarna med årtal också då de står sig i flera år.

När det kommer till odling av tagetes, så är det inte särskilt svårt. Det går att sätta dem i små krukor för att sedan sätta dem i större. Glöm inte att vattna regelbundet bara. Fröerna skall nästan ligga ovanpå i jorden med lite jord på. De tar sig redan efter några dagar annars är det bara att göra om proceduren. Du kan också sätta dem i rader i några större bäddar – kanske gjorda med pallkragar om man vill ha riktigt många. Man kan också låta de sitta kvar i pallkragarna eller ta upp dem för omplantering i större krukor om man nu vill göra det. Det går att sätta tagetes i både krukor och rabatter. Sätt dem gärna på många olika ställen. De flesta tagetes är färgstarka, men det finns olika sorter allt ifrån småblommiga till lite större, korta som långa. Det finns även ljusa tagetes som nästan är vita. Det kanske till och med finns vita, någon som har koll? Det odlas ju fram många olika sorter. Själv fick jag på några ställen småblommiga gula jag som nästan alltid har fått orangea alltid förut. Nu har jag tagit fröer av dessa gula och det skall bli spännande att se vilken färg det blir på mina blommor nästa säsong.

Vill man odla lite mer matigare saker så tycker jag själv att både dill och gräslök är väldigt tacksamma sorter att odla fram. Om du inte har dessa sorter sedan tidigare så kan du försöka få tag på det från någon som har det eller köpa själv direkt ifrån Impecta. Rabarber är också en bra grönsak att odla eftersom man kan göra så mycket gott utav den. Hur ljuvligt är det inte att kunna laga sin egen rabarberkräm eller paj? Jag var nyligen på en fest där det serverades rabarberpaj och vaniljsås där de lagt i vaniljglass i vaniljsåsen. Underbart gott var det! Prova detta om du aldrig gjort det tidigare.

Till sist får man inte glömma alla lökväxter som skall sättas om man vill ha det fint till våren. Köpte en kasse med lökar där alla var i samma färg. Det är lika spännande varje år att se vad som kommer upp. Hyacinterna är ju så otroligt fina och doftar så gott. En del av er kanske har sparat lökar sedan i våras det som blommade och kastade ut på andra ställen. Det brukar sprida sig ganska bra. Likaså är det med riddarsporren. Ta hand om fröerna och kasta ut på våren. De brukar självså sig men är ettåriga.