Solceller är det lönsamt?

För en månad sedan damp det ner ett utskick om att flera inverterade i solceller i mitt område. Sen fick jag en lapp till efter några veckor. Och nu har jag faktiskt fått upp intresset och önskar att de kommer med ytterligare en lapp. För vi har eluppvärmthus och snart kommer de kalla månadernas elräkningar. Då vill jag veta vad det kostar att investera för framtiden. Att solpanelerna är fula är en sak, men samtidigt är det miljömässigt helt rätt. Jag har läst på lite och sett att det ges bidrag till de som investerar i solceller. Men hur lönsamt är det? Hur lång tid tar det innan man har sparat in affären?

Investeringsstöd på 30 procent

I Sverige kan du ansöka om investeringsstöd på 30 procent av totalkostnaden. För en medelstor villa kan vi räkna med att en solcellsanläggning kostar i snitt 130 000 kronor, beräknat på 30 solpaneler. Med investeringsstöd blir den kostnaden i stället 90 000 kronor. Den tid det tar innan du har tjänat in din investering i minskat inköp av el, är ungefär 9 år, samt årlig avkastning på 10%. Det betyder att du därefter har 20 år eller mer då du enbart tjänar pengar på din anläggning. Något ett nyrenoverat badrum eller kök, eller en ny bil för den delen, aldrig kan ge dig. Frågan är då precis som allt annat hur länge håller dem och vilket underhåll krävs? Solcellspanelernas beräknade livslängd är minst 30 år.

Anläggningen ovan skulle producera 800kWh per år, varav hälften används för eget bruk och hälften säljs ut till nätet till en besparing på 10 000 kr per år. Då tar det alltså 10 år att tjäna in investeringen med bankränta. Räknat på dagens elpris, som säkert kommer stiga under kommande år.

Tjäna pengar på tre sätt

Hur kan jag då tjäna pengar på min anläggning? Jo, det finns flera olika sätt:

1Du köper mindre el
Det första är att du helt enkelt köper mindre el från elnätet. Man brukar räkna med att du kan använda hälften av din producerade el för egen användning. Så om du förbrukar 8 000 kWh om året och producerar lika mycket kommer du alltså enbart köpa 4000 kWh från nätet och resten är din egen solel, som är gratis.

2Du säljer el
Den andra hälften av den el du producerar och som du inte använder kan du i stället sälja ut på elnätet. Du får dels betalt från elbolaget för själva elen, och dels från nätbolaget som tack för att du tillför förnybar solel till nätet som andra kunder kan använda i sina hus.
– Alltså kan fler få tillgång till förnybar energi – och samtidigt tjänar du pengar på det, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagring på E.ON.

3Du får skattereduktion
Det finns också ett tredje sätt att tjäna pengar på sin solel.
– Du får en skattereduktion från staten på all el som du producerar och säljer tillbaka till elnätet. Det är 60 öre per kWh som du får tillbaka på din deklaration, säger Niklas Johansson.

Fakta i texten ovan finns att läsa på kampanj på DN.

Rätt läge att skaffa solceller

Enligt solcellsbranschen är marknaden för solceller i Sverige nu mer gynnsam än någonsin. Förutom lägre priser på solceller drivs marknaden också på av det sedan tidigare upphävda bygglovskravet på solcellsinstallationer. Avskaffandet av tullavgifter i kombination med slopade bygglovskrav kommer enligt solenergibolaget Otovo, som fungerar som marknadsplats för svenska installatörer, göra att den svenska marknaden för solpanelsinstallationer växer kraftigt.