Julens trender passar alla stilar

Nu är det jul igen, typ. Nästan i alla fall. Vissa butiker, såsom IKEA, började sälja delar av sitt julsortiment redan i september men det är den här månaden som de flesta butiker verkligen går ”all in” med både dekoration och belysning. Det verkar inte finns någon särskild trend för julen 2019. Istället är det flera olika stilar som möter varandra vilket gör att alla kommer att kunna hitta juldekoration i år, vare sig de föredrar att inreda minimalistiskt eller i shabby chic.

Bild från https://www.facebook.com/ikeasverige/

I brist på snö

De flesta svenskar har fått vänja sig vid att det sällan hinner komma snö till jul. Det är bara i de allra nordligaste delarna och i fjällen som julen fortfarande är vit. Resten av landet får starta teven för att få se snö i december. Det är då som vintersportsändningarna verkligen kör igång och det finns flera duktiga svenskar inom alpin- och längdskidåkning att titta på. Enligt bet365 vintersportnyheter och odds för sportspel är både Frida Karlsson och Stina Nilsson förhandsfavoriter att vinna världscupen i längdskidåkning. Oddsen är 7,5 respektive 9,5.

Oavsett om det kommer att vara vitt utanför fönstret eller inte i december, går det att få till en mysig julstämning. Precis som förra året ligger stort fokus på naturmaterial och naturliga färger men det går både att hitta moderna och traditionella dekorationer. Och om man verkligen känner att det inte är någon jul utan snö går det att köpa snöspray på burk som kan sprayas på fönsterrutorna. Det går sedan att ta bort med fönsterputs och varmt vatten.

Pynt i både ljust och mörkt

De klassiska adventsljusstakarna och stjärnorna kommer i år i flera olika former. Ljusstakarna finns både som bågar och trianglar i olika storlekar. Stjärnorna är fortfarande i papper men kan i år har former av stjärnor, snöflingor och snöblommor. De kan både vara mönstrade eller helt släta, vilket är nytt för i år. Färgerna är ljusa som mörka. Det går att hitta den klassiska vita stjärnan samtidigt som det går att hitta stjärnor i mörkare grönt, grått och till och med svart.

Genomgående för all dekoration är att den är gjord i naturmaterial. Det finns med andra ord inte mycket rum för blinkande tomtar och renar i plast. Trenderna skiljer sig inte jättemycket från förra året och om det är någon som har kvar stjärnor och pynt går det bra att plocka fram dem igen.

En gammeldags jul

På samma sätt som att julen både kan vara mörk och ljus kan den vara modern eller gammeldags. Det innebär att det går att hitta traditionella halmbockar och halmkransar. Julgranen kan dekoreras med girlanger och klassiska hantverk samtidigt som textilierna går i rött, vitt och jute. Åhléns är en av butikskedjorna som har satsat på det traditionella utbudet och de har hämtat sin inspiration från norska och nordsvenska traditioner. IKEA har också valt en mer traditionell stil på sin jul, även om de har skalat ned dekorationerna i sann IKEA-anda.

(Källa: Unsplash)

Det spelar ingen roll vilken inredningsstil du har, vilken jul du föredrar eller om det är snö ute. I år går det verkligen att hitta pyntet som kommer att göra varje hem varmt, välkomnande och mysigt.