Ekonomi

Ni som följer bloggen har nog inte undgått att se att jag börjar få lite vuxenpoäng här på bloggen. Jag har blivit så pass gammal att jag börjar intressera mig för ekonomi, politik och pension. Åh nej, där slutade ni läsa. Skämt och sido, så hänger ju hela samhället ihop som ni förstår. Det påverkar vem som blir president i USA, det påverkar om företagen stänger kontor och flyttar utomlands och det påverkar om vi tjänar vita eller svarta pengar – vilken pension vi får när vi blir gamla. Om vi nu får någon pension? Mer om det sen. Ekonomi är inte bara livsviktigt utan också väldigt häftigt när man förstår. Alla drömmer vi väl ändå om att bli miljonärer en dag? Då är det också viktigt att intressera sig för pengar.

Min resa för intresset ekonomi började när jag drev UF-företag på gymnasiet och i samband med detta läste Ekonomi A som gymnasiekurs. Då tvingade vår lärare oss att följa aktiekursen. Vi hade aktietävlingar. Vi fick några tusenlappar (på låtsas) att spela med och så följde vi aktiens upp- nerfall vecka för vecka. Nu skulle jag vilja säga till en dum 16-åring. VÅGA FRÅGA! Det finns inga dumma frågor men att spela att man förstår fast man faktiskt inte kan läsa av en aktietabell, det är korkat och bortkastad tid. Jag skulle ge vad som helst för att få vara med på den lektionen idag! Sitta som en fluga på väggen och lyssna på alla VÄRDEFULLA tips om hur man får pengarna att växa på börsen. För om vanliga döda ska kunna spara pengar och bli ekonomisk oberoende så är det nog bara aktier som är vägen dit.

Hur gick det undrar ni? Jag var duktig på att välja företag, så vi vann hela aktietävlingen. Men det var mer läraren som räknade än vi, vi satt mest och blev levererade siffror. Jag fattade ingenting, men jag förstod att aktier antagligen inte var så dumt och att det skulle jag ändå vilja syssla med i framtiden. Tack och lov för det!

Hur tar jag tag i min ekonomi och tar första steget mot min första miljon?

Hushållsekonomi. Först måste du veta vart pengarna går varje månad. Du måste veta i vilka pengapåsar som pengarna läggs i. Hur vill du investera din tid och pengar? Är alla utgifter nödvändiga och kan man spara, investera pengar i aktier? Ja, jag vet att det är sjukt tråkigt att kolla på kvitton men samtidigt så när någon frågar – Vad har ni i vattenräkning? Vattenräkning vadå..? Att inte ha koll, det är inte så attraktivt som egenskap heller. Så ta kontroll, och bestäm dig vad du vill göra med dina pengar idag.

Nedan kan ni se en bra video från Moank om Hur du gör en budget.

Hur du gör en budget – Moank from Moank on Vimeo.

Företaget Moank erbjuder ekonomisk rådgivning för privatpersoner och företag och de skriver nedan som tips på deras hemsida om hur du upprättar bra hushållsekonomi. ”Viktigast är att göra en budget som sträcker sig över flera månader eftersom vissa räkningar inte kommer varje månad. Då kan du skapa en buffert som klarar även de mer ansträngda månadssluten”. Avsätt pengar för olika utgifter. Fasta och rörliga och sen se hur mycket som blir över till övrigt. Ta kontroll över övrigt och se om det är något du kan förändra. Kom ihåg att gör du som du alltid gjort – så får du samma resultat som du alltid fått.