Inredningstrender 2020

Om 2019 beskrivs som ”back to basics” kommer 2020 att vara precis tvärtom. Redan under hösten började årets trender att smyga sig in i inredningen. Bastonerna byttes ut mot färg och inredningen skulle ha en
mening. Årets trender kommer att vara mer långsiktiga och hållbara. Stort fokus ligger på den personliga stilen och att lyfta fram personerna som faktiskt bor i hemmet. Man hämtar inspiration från 70-talet och
90-talet, men med en modern tvist. 

5 inredningstrender under 2020 

Trend 1 Taklampan

Belysningen kommer att bli mer industriell och varierande. Den nakna glödlampan som har dominerat vägg-, fönster och takbelysningen kommer att hänga kvar ett tag till men i sällskap med andra ljuskällor.
Med med tjugo år i lamp- och ljusbranschen har Lamp24 tagit fram ett sortiment för både inomhus och utomhusbruk. Det tyska företaget kom till Sverige 2015 och har prisats för sitt sortiment och kundorientering. De har ett varierat utbud av taklampor som består av alltifrån enkla plafonder till moderna designlampor, vilket passar bra när en av årets stora trender är den utmärkande takbelysningen.

Källa Unsplash

Tips! Variera upphängningen. Taklampan behöver inte hänga i mitten av rummet och den kan kombineras tillsammans med andra modeller för att ge ett mjukare sken. 

Trend 2 Trädetaljer

På Leva och Bo, www.expressen.se är rena träytor är inne igen, både i köket och i andra rum. Svenska träslag som ek, ask, furu och björk är populära även utanför Skandinavien och de går igen i både möbler och detaljer. Naturmaterialen kommer att vara ett bestående inslag i inredningen. Kombinera gärna trä med linne och rotting. Var inte rädd för att blanda material efter både funktion och utseende. Hårt möter mjukt etc.

Trend 3 Grönt och gult

Även om det är upp till dekoratören  att välja från färgkartan, kommer vi se mycket av toner av gult och grönt i detaljer och möbler 2020. Dessa två färger representerar förnybar energi och uppfriskande – en perfekt start inför det nya året. Även hemsidor ser till att fräscha upp deras hemsidor. Om man kollar på bet365 hemsida https://extra.bet365.com/news/sv , kan man se att de har valt färgen grönt och gult för att hålla bets och sportsspelare intressanta och uppfriskande. Att välja färger är en viktig detalj för väldigt många, såväl både på nätet som fysiskt. Det sägs att färger berör oss människor så fort vi ser dom.

Trend 4 Statement-mattan

Förra hösten var det tavelväggen som var pricken över i:t i ett hem. I år är det mattan. Mattan kommer att vara ett konstverk lika mycket som det är en ljuddämpare och ett sätt att göra golvet mjukare. Var inte rädd för att välja en matta i en annan form än den rektangulära, fyrkantiga eller runda mattan. Lek med både material och färg. Göm heller inte bara undan mattan under ett soffbord. Lyft fram den så att den verkligen blir en del av inredningen. Även här syns naturmaterial mycket ull och djurmönster. Varför inte koskinn eller fårfäll?

Källa Unsplash

Trend 5 Stora växter

Växttrenden visas på https://www.elledecoration.se/ att de fortsätter och blir större – bokstavligt talat. Det är stora gröna växter som gäller i alla rum och de kan både vara i plast som riktiga (om du har gröna fingrar). Om du väljer plastväxter ska du leta efter företag som använder återvunnen plast – tänk på miljön! Blanda gärna riktiga växter med konstgjorda men kom ihåg vilka av dem som du måste vattna. Dagens konstgjorda växter kan verkligen se äkta ut. 2020 är året som torkade blommor kommer tillbaka. Se redan till att så fröer för snittblommor i balkonglådan som du kan plocka in och torka hela sommaren. För dig som vill göra det enkelt så finns det fröpåsar med färdig blandning av blommor som går att torka i bukett.