Jugend (sekelskiftet) Stil

Stilen har mycket slingrande linjer, blom- och växtmotiv. Även japanska och asiatiska drag märks liksom drag av nationalromantik.

Dessa stilar vi kallar sekelskiftesstil hade under lång tid ett dåligt rykte. Detta berodde inte minst på funktionalismens ogillande av de historiserande stilarna. Idag är det en av de mest älskade och ansedda arkitekturstilar vi har. Inte minst tack vare byggnadernas proportioner, takhöjden och de stora fönstren.

Oktagonklinkers till hall och badrum

Inspireras av Jugend sekelskiftetstil

  • Eftersom elektrisk belysning ännu inte slagit igenom i hemmen var ljusinsläppet en av de viktigaste faktorer vid byggandet, och fönstren blev rejält tilltagna. Fönster och dörrar drogs in från fasadlivet, och för att förstärka denna djupverkan målades bågarna i en mörk kulör.
  • Kakelugnar och vedspisar värmde upp lägenheterna. Mörkare kakelugn i matsalen och i herrrummet och ljusare i salongen och fruns rum. I sovrummen var de oftast vita.
  • Väggpaneler och snickerier målades ofta för att lika ek eller mahogny, mörk interiör. Matsalen oftast väggar klädda med bröstpanel.
  • Detaljer såsom spegeldörrar, dörrfoder och höga fotlister.

Se tidtypisk bygginredning här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *